FN Olomouc zatepluje dětskou kliniku a ubytovny. Na střechách přibude fotovoltaika

29. 2. 2024

Na zateplení hned několika budov se usilovně pracuje ve Fakultní nemocnici Olomouc. Stavbaři z dodavatelských firem přidávají tepelnou izolaci na rozsáhlý objekt Dětské kliniky, tří ubytoven v areálu a další ubytovnu, která je mimo areál nemocnice. Nezůstane ale jen u zateplení fasády. Součástí „zeleného“ projektu, do kterého se největší zdravotnické zařízení na střední Moravě mohlo pustit i díky dotaci Národního programu Životní prostředí v rámci Národního plánu obnovy, je také zateplení střech objektů tepelnou izolací, výměna původních oken a dveří za nové s izolačními trojskly, rekonstrukce osvětlení a instalace fotovoltaických elektráren na střechy.

  • Obrázek 1: Kolem Dětské kliniky FN Olomouc vyrůstá lešení. Rozsáhlý objekt čeká zateplení.

 

„Naše cíle jsou jednoduché. Tak jako u jiných nedávných stavebních projektů chceme snížit energetickou náročnost a zvýšit životnost těchto objektů, snížit spotřebu energií a provozní náklady na jejich vytápění a snížit tak množství vypouštěných emisí CO2,“ vysvětlil vedoucí odboru investic FN Olomouc Ing. František Valíček a připomněl, že fotovoltaické panely již slouží například na budově A (centrální modrý monoblok), Y (II. interní klinika - gastroenterologická a geriatrická), S (Ortopedická klinika), P (ambulantní pavilon Hemato-onkologické kliniky) a G (Oddělení klinické alergologie a imunologie). „Energii a životní prostředí se snažíme šetřit i jinými způsoby, například stavěním budov v pasivním energetickém standardu nebo zřizováním nabíjecích stanic pro elektromobily,“ doplnil František Valíček.

Celkové výdaje aktuálního projektu činí bezmála 360 milionů korun. Dotace z prostředků Národního plánu obnovy prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky pokryje třetinu nákladů, zbývající uhradí z vlastních zdrojů FN Olomouc. Hotovo bude v příštím roce.