Z fortu Tafelberg pro nektar létá šestnáct včelstev Jana Kubeše

12. 4. 2022

Jsou tomu už čtyři roky, co se z fortu Tafelberg poprvé rozletěly včely areálem Fakultní nemocnice Olomouc a jeho okolím, aby nasbíraly nektar pro první várku nemocničního medu. Zatímco v předchozích letech se o jeho výrobu staraly včelky lékárníka a včelaře v jedné osobě Pavla Studeckého, letos poprvé oslovilo vedení největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě renomovaného chovatele a zakladatele rodinné medové manufaktury Jana Kubeše. V březnu přestěhoval do FN Olomouc šestnáct včelstev.

  • Jan Kubeš u úlů instalovaných ve fortu Tafelberg. Foto: Štěpán Smutný

 

Pro Jana Kubeše je tato forma spolupráce také premiérou. Dosud jej o „zapůjčení“ včel a hlavně o jejich nastěhování přímo do firemního areálu žádná organizace nepožádala. „Naše medy sice používá pod svou značkou pro reprezentační účely také Univerzita Palackého a prodávají se jako upomínkový předmět například v UPointu na Horním náměstí, ale je to poprvé, co jsem včelky přímo někde ubytoval,“ potvrzuje olomoucký včelař. Přiznává, že je sám zvědavý, jak tato medová mise dopadne. „Dá se jen velmi těžko odhadnout, jak to bude téměř v centru města fungovat. Za úspěch bych považoval, kdybych vytočil zhruba 35 kilogramů medu na jedno včelstvo, ale může se stát, že budeme vděční za deset kilogramů. Výsledek je závislý na řadě faktorů a jedním z nejdůležitějších je, aby včely měly vůbec kde nasbírat nektar,“ zdůrazňuje zkušený chovatel.

Nezastírá přitom, že z aktuálního stavu nemocničního areálu není nadšený. „Když jsem se rozhlížel ze střechy fortu, byl jsem trochu zklamaný. Pamatuju si, že to kdysi býval v podstatě park, klidná oáza, ale teď bohužel zeleň ustupuje novým budovám, cestám, stavebním činnostem,“ neskrývá své překvapení. Přesto věří, že si jeho včely nektar v nemocnici a nedalekém okolí najdou. „Takzvaný ekonomický dolet mají do pěti kilometrů. V doletu jsou tím pádem i pole u Slavonína a olomoucké parky a taky doufám, že se časem zlepší vegetace i přímo v areálu nemocnice,“ dodává Jan Kubeš nadějně.

Městské včelaření, které v posledních letech získává na popularitě nejen v různých společnostech, ale také jako koníček, vnímá jako pozitivní trend, který pomůže dalšímu rozšíření včelařství jako takového. „V naší manufaktuře vyhledáváme trochu jiné lokality, hlavně okraje nejlépe listnatého lesa. Na jaře jsou tato místa prostupná pro slunce a později zde panuje polostín a příjemné klima. Ale městské včelaření nezavrhuji, jen by to nemělo být na střechách budov, protože tam panuje extrémní klima – extrémně horko, extrémně větrno – a to pro včely opravdu není ideální. Tafelberg je tedy pro městské včelařství místo snů, je tu závětří a polostín,“ dodává chovatel, který v současnosti se svou rodinou pečuje o čtyři sta kmenových včelstev a zazimovává další stovku rezervních oddělků, jimiž v případě potřeby vyrovnává sílu včelstev. „Začínal jsem ale s deseti včelstvy. Když jsem si je pořídil, zavezl jsem je do Litovelského Pomoraví na louku. Na jaře jsme si s rodinou udělali pěkný výlet, vzali jsme i děti, abych jim ukázal, jak včeličky pracují. Jenže včeliček tam byla půlka. Odnesl si je nějaký jiný včelař, aby zřejmě pokračoval v mém započatém díle,“ vzpomíná dnes již s úsměvem Jan Kubeš.

Produkce vlastního medu, tedy přírodní potraviny s antibakteriálním a antiseptickým účinkem, je podle ředitele FN Olomouc Romana Havlíka jen drobným příspěvek k celkové strategii nemocnice, která se soustředí na prevenci a propagaci zdravého životního stylu a na respekt k tradičním hodnotám. „Chceme také podporovat biodiverzitu a trvalou udržitelnost životního prostředí a tento projekt splňuje oba naše cíle,“ dodává ředitel FN Olomouc.

  • Včelky mají svůj domov ve fortu Tafelberg v areálu FN Olomouc. Foto: Štěpán Smutný