Všechno je v hlavě. Další téma workshopu z programu Hubneme společně

8. 12. 2022

Další část z pětiblokového workshopu Hubneme společně, který zaštiťuje Ambulance aktivního zdraví, se uskutečnila ve středu 7. prosince v budově II. interní kliniky FN Olomouc. Zájemců o seminář na téma Všechno je v hlavě bylo více jak dvacet. Lektorování se zhostila klinická psycholožka Oddělení klinické psychologie PhDr. Lia Hubáčková.

Součástí odpoledního setkání bylo několik praktických cvičení. Jedním z úkolů bylo napsat a charakterizovat svou oblíbenou barvu a zvíře. Po dokončení účastníci zjistili, že oblíbená barva vyjadřuje to, jak sami sebe vnímáme. Oblíbené zvíře zase to, jak nás vnímají ostatní. Cílem dalšího praktického cvičení bylo odpovědět si na otázku, co získáme a co naopak ztratíme, když začneme hubnout. Jak byste si na tuto otázku odpověděli vy? Odpovědi účastníků byly různé, ale nesly se převážně v pozitivním smyslu. „Nejvíce bych ztratil v peněžence. Pokud radikálně zhubnu, musím vyměnit šatník, protože mi bude oblečení velké,“ odpověděl s nadsázkou jeden z účastníků.

Psycholožka Mgr. Jana Míšelnická předvedla několik nacvičených monologů, kterými si dokážeme potlačit vůli a zničit tak naši snahu při hubnutí, jako například „Dneska jsem snědl dortík, veškerá snaha je pryč. Nikdy se mi nepodaří zhubnout.“ Témata vedla dál k emočnímu jezení, zlozvykům nebo sebevědomí. Postupně vyplývalo, že není důležité být „hubený“, ale cítit se ve svém těle dobře. Což je otázka přijetí sebe samých. Více jak hodinový seminář zakončilo speciální cvičení - jezení rozinky. Účastníci si při pomalé konzumaci sušené bobule měli uvědomit, že při snídani, obědu nebo večeři nemají spěchat, věnovat jídlu dostatečný čas a umět si ho vychutnat.

Vedení dalšího workshopu se ve středu 11. ledna 2023 ujme MUDr. Samuel Genzor z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy. Hovořit bude na téma Kdo dobře spí, ten hubne. Těšíme se na vás.