Rychlost, kvalita, bezpečí. Oddělení klinické biochemie FN Olomouc uvedlo do provozu moderní automatickou linku na vyšetřování vzorků

5. 5. 2022

Denně zde vyšetří kolem dvou tisíc vzorků nejen pro potřeby Fakultní nemocnice Olomouc, ale i dalších spádových zdravotnických zařízení. Od ledna letošního roku mohou odborníci z Oddělení klinické biochemie FN Olomouc využívat při své práci novou, plně automatickou perianalytickou linku Aptio Automation od společnosti Siemens.

  • Délka nové automatické linky Aptio činí 27 metrů.

 

Automatická linka Aptio, jejíž délka činí 27 metrů, se skládá ze vstupního a výstupního modulu, do kterého se vkládají zkumavky s biologickým materiálem - vzorky krve, moče, mozkomíšního moku a podobně. Výkon vstupního modulu je až 750 zkumavek za jednu hodinu. Zkumavky jsou vloženy na pneumatický dopravníkový pás, je přečten jejich čárový kód a putují do jedné ze tří chlazených centrifug. V nich se během deseti minut stáčení oddělí krvinky od tekuté části krve. Poté jsou zkumavky automaticky odzátkovány a dopraveny k jednomu z připojených analyzátorů Atellica. „Do linky jsou u nás zapojeny tři biochemické analyzátory, z nichž každý má výkon 1200 fotometrických metod za hodinu a na každém lze vyšetřovat až 67 různých metod, a dva imunochemické analyzátory, každý o výkonu 440 testů za hodinu a až s 42 různými metodami,“ popisuje vedoucí Oddělení klinické biochemie FN Olomouc RNDr. Jitka Prošková.

Po samotné analýze se provede automaticky alikvotace (rozpipetování vzorku pro další analyzátory mimo linku), zatavení zkumavek fólií a jejich archivace. Do linky je zapojen i chlazený archiv pro 15 tisíc vzorků, který umožňuje jejich automatické vyzvednutí pro případné doplňující vyšetření. U zkumavek vyzvednutých z archivu pro další použití je fólie automaticky odstraněna a zkumavky jsou dopraveny na vstupní modul. Po uplynutí požadované doby uskladnění jsou vzorky automaticky vyhozeny do odpadu.

„Všechny procesy jsou řízeny softwarem, který komunikuje s laboratorním informačním systémem, a poskytuje tak přehled o celé laboratoři, upozorňuje obsluhu na případné problémy a chyby. Přínosem pro provoz je minimální kontakt laborantů se vzorkem a tím zvýšení jejich bezpečnosti, snížení subjektivních chyb, standardizace laboratorních procesů, zvýšení produktivity zaměstnanců a v neposlední řadě snížení nákladů,“ konstatuje vedoucí oddělení.

Přestože má Fakultní nemocnice Olomouc linku od společnosti Siemens v zápůjčce, bylo nutné její pořízení realizovat v režimu veřejné zakázky. Ta probíhala od začátku roku 2020 do jara 2021 a během ní došlo i k podstatné rekonstrukci prostor, v kterých je nyní linka umístěna (květen 2020 - říjen 2021). Rekonstrukce probíhala za plného provozu laboratoře a ve velmi ztížených podmínkách pro personál. K instalaci linky a zaškolení personálu došlo na přelomu loňského a letošního roku a v provozu je nová linka od 18. ledna 2022.