Je libo vánoční punč? Buďte střídmí. Pozor na alkohol a kalorie

25. 11. 2022

Tak už zase je před námi první adventní neděle. Přestože by advent měl mít především rozměr duchovní a my se jakožto křesťané měli připravovat na příchod Spasitele, blížící se vánoční svátky mají čím dál více světský charakter. Jen málokdo si předvánoční dobu nespojuje s kapkou alkoholu - punč, horká medovina nebo italské bombardino dokážou zahřát a taky skvěle chutnají...

Co ale na konzumaci alkoholu říkají současné vědecké poznatky? Názory na „zdravou“ dávku alkoholu se liší. V posledních evropských doporučeních pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění je dokonce uvedeno, že nejlepší prognózu mají abstinenti, a to na základě tří velkých metaanalýz publikovaných v posledních letech. Ostatní autoři se k tématu vyjadřují méně radikálně, cílené doporučení pití alkoholu v prevenci nepropagují, jen uvádí dlouhodobé epidemiologické studie, které potvrzovaly vztah pití alkoholu s prognózou pacienta ve tvaru tzv. J křivky - tedy s pitím malého množství alkoholu se prognóza zlepšovala ve srovnání s abstinenty, ale při vyšším množství se pak radikálně zhoršovala.

Jaké je „bezpečné“ množství? Uvádí se kolem 100 gramů/osobu/týden, ale jistě je to velmi individuální. Pokud počítáme dávku v jednotkách alkoholu („počet drinků-nápojů“), tak se jedna jednotka rovná 150 ml vína, 330 ml piva a 40 ml destilátu (obsah alkoholu v jednotce 10-13 g), u mužů jsou „tolerovány“ 2-3 jednotky, u žen 1-2 jednotky.

Dalším kamenem úrazu při požívání předvánočních dobrot, je jejich kalorický obsah. Kdo chcete před Vánoci zhubnout, skutečně nesmíte denně zhřešit požitím dvou punčů. Zdálo by se to jako nic, ale jedna porce, tedy 200 ml punče, má cca 200 kcal (cca 860 kJ). Pokud si dáte dva, tak se „dopujete“ takovou dávkou kalorií, jako by šlo o slabší oběd. Přibližný obsah kalorií je v tabulce (záleží na % alkoholu, % přidaného cukru nebo tuku).

Svařené víno (200 ml)

207 kcal

Grog (200 ml)

146 kcal

Bombardino (100 ml)

200-400 kcal

Medovina (200 ml)

191 kcal

Punč bez extra přidaného alkoholu (200 ml)

210 kcal

Punč plus přidaný alkohol (240 ml)

210 plus hodnota „panáku“ např. griotka plus 115 kcal

Horký vaječný koňak (100 ml)

187 kcal