Předseda vlády Andrej Babiš ocenil během své návštěvy pozitivní přístup vedení Fakultní nemocnice Olomouc
20.6.2018
Petr Bielesz

Krátkou prohlídku areálu a bezmála hodinovou besedu se zaměstnanci stihl během dnešní návštěvy Fakultní nemocnice Olomouc premiér Andrej Babiš, jehož doprovázeli další členové vlády a představitelé Olomouckého kraje. Hlavním cílem setkání s vedením nemocnice v čele s ředitelem Romanem Havlíkem přitom byla podpora rekonstrukce budovy Františka Josefa, která čeká na uskutečnění již deset let. Jak předseda vlády, tak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyjádřili projektu podporu.

„Dostavbu a rekonstrukci nejstaršího objektu v areálu vnímáme jako klíčovou investici z hlediska dalšího rozvoje a funkčnosti naší nemocnice. Projekt nám umožní soustředit pod jednu střechu chirurgické obory. Počítáme s tím, že v opravené budově propojené s chirurgickým monoblokem najdou společné sídlo traumatologie, porodnice s gynekologií a novorozeneckým oddělením, ortopedie, neurochirurgie a neurologie,“ uvedl ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.

Projekt je připravený již od roku 2008. Nemocnice proto postupně stěhuje jednotlivá pracoviště z nevyhovujících prostor jinam. Nyní v objektu sídlí jen oddělení geriatrie, které se navíc v září přestěhuje do nových prostor v dokončované novostavbě II. interní kliniky – gastroenterologie a geriatrie. „Rekonstrukce Františka Josefa figuruje i mezi strategickými investicemi české vlády,“ připomněl ředitel největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji. „Je samozřejmě důležité dobře zaplatit personál, ale musíme také nemocnice rozvíjet. A rekonstrukce Franze Josefa je příkladem takového rozvojového projektu. Budu jej samozřejmě podporovat,“ ubezpečil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Po krátké prohlídce budovy z roku 1896 zamířila delegace do kaple na neurologické klinice, kde se zaměstnanci nemocnice diskutovali o aktuálních problémech ve zdravotnictví. Premiér Babiš v úvodu ocenil pozitivní přístup vedení FN Olomouc. „Pan ředitel je stále plný energie, nápadů a plánů a jako jeden z mála si na nic nestěžuje,“ podotkl s úsměvem předseda vlády. Během následující besedy došlo na několik témat, mj. projekt DRG Restart, příplatky za směnnost až po odměňování sanitářů a ošetřovatelů. „Příplatek za směnu se pro sestry od nového roku zvýší o pět tisíc korun, pro sanitáře a ošetřovatele pak o dva tisíce korun,“ přislíbil Vojtěch.

• Tisková zpráva ke stažení (.doc).
  • Fotografie ke stažení ZDE.