Charitativní sbírka Vánoční hvězda, pořádaná sdružením Šance, pomáhá nemocným dětem již 21 let
19.11.2018
Adam Fritscher

Už jednadvacet let může sdružení Šance díky výtěžku z prodeje vánočních hvězd pomáhat na cestě za zdravím malým pacientům na hemato-onkologickém oddělení Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Zakoupit si pryšec nádherný a přispět tak ke splnění největšího přání dětí a jejich rodičů můžete i letos. Tradiční charitativní akce se uskuteční od 20. listopadu do 9. prosince. Květiny lze koupit nejen v Olomouci, ale také v řadě dalších měst na Moravě i v Čechách.

„Vánoční hvězda se stala symbolem nejkrásnějších svátků v roce i v naší republice. Má přinášet lásku a klid do rodiny. Pro těžce nemocné malé pacienty se živá květina stala navíc symbolem mnohem důležitějším, protože jim pomáhá na jejich cestě za zdravím. To je ostatně i motto naší sbírky: Kupte si vánoční hvězdu a celé Vánoce vás bude hřát pocit, že jste pomohli nemocným dětem,“ řekla ředitelka sdružení Šance Olomouc o.p.s. Herta Mihálová. Tak jako v předchozích letech, i letošní výtěžek z připravované sbírky zůstane v regionu. „Využijeme jej na humanizaci hemato-onkologického oddělení dětské kliniky olomoucké fakultní nemocnice, na sociální pomoc rodinám a na financování rekondičních pobytů pro malé pacienty po léčbě,“ přiblížila Herta Mihálová.

Na hemato-onkologickém oddělení se léčí děti s nádorovými onemocněními krvetvorby, jako jsou leukémie či lymfomy. Malí pacienti zde v průměru stráví osm měsíců. „Oddělení má nadregionální význam. Je moravským referenčním centrem, zajišťuje diagnostiku pacientů i pro pracoviště v Ostravě a podílí se na léčbě nádorových onemocnění u dětí, které se léčí na dětské onkologii v Brně,“ doplnila ředitelka sdružení Šance Olomouc. Podle posledních statistik se odborníkům z olomoucké dětské kliniky daří zcela vyléčit v průměru devadesát procent dětských pacientů s maligním onemocněním krvetvorby. Jejich výsledky jsou uznávány nejen v České republice, ale také v zahraničí.

Vánoční hvězdu si zájemci mohou zakoupit od 20. listopadu do 9. prosince na různých místech České republiky. V Olomouckém kraji pak v Olomouci, Prostějově, Přerově a Zábřehu. Cena květiny bude stejná jako vloni, tedy 100 korun (pro školy i malé 50 korun). Loňský výtěžek sbírky byl rekordní, když se podařilo získat 2 337 676 korun. Podrobnosti o sbírce se dozvíte i na webových stránkách www.vanocnihvezda.eu.

Veřejná prodejní místa v Olomouci:

• Dětská galerie na Dětské klinice: po celou dobu trvání sbírky
  • Mamma centrum, Dlouhá ul.: po celou dobu trvání sbírky
  • Galerie Caesar, Horní Náměstí: po celou dobu trvání sbírky
  • BioNaturae, Horní Lán: po celou dobu trvání akce
  • Hravá korálkarna, Dolní Náměstí: po celou dobu trvání akce
  • Teoretické ústavy LF UP: 28. – 29. 11. 2018
  • Galerie Šantovka, City Olomouc: 1. 12. 2018
  • OC Haná, OC Olympie: 2. 12. 2018

Tisková zpráva ke stažení ZDE.